De 4 Bästa Air Fryers 2024

Investera inte i en Airfryer förrän du läser det här...

CTestedReviews_badge-300x232-1.png
Johan Nordström

Johan Nordström

Johan är en livslång teknikentusiast som nyligen slutade sitt jobb som ingenjör för att skriva något om teknik och mekanik. Vitvaror är Johan favoritforskningsområde. När han väl är fokuserad kommer han att glömma sig själv.

ae33087c32d690b5a66ef4654e3079e

Om du har ett trångt utrymme och vill maximera det lilla utrymmet, är det förmodligen en bra idé att placera en multifunktionsapparat som en air fryer i det utrymmet.

De senaste månaderna har airfryers blivit en stor hit bland tusentals svensk, vilket verkligen inte är orimligt.

Förutom att du kan göra läckra måltider med låg fetthalt, dubbelt så snabbt som din vanliga ugn, kan du också spara mycket pengar på din gas-/elräkning genom att ersätta användningen av en ugn med en airfryer.

Skillnaden mot en vanlig varmluftsugn är att den är mindre – så den går snabbare att värma upp – och kommer med en nätluftfritöskorg eller bricka.

Faktum är att 7 av 10 konsumenter har sagt att deras air fryer har sparat hälften av deras energiförbrukning (vid matlagning).

Och eftersom energipriserna snart kommer att stiga ytterligare blir en airfryer bara en bättre investering för varje dag som går…

Men det är bara en bråkdel av fördelarna med en airfryer…

Om du vill köpa en air fryer bör du läsa följande innehåll noggrant.

10 skäl att investera i en Air Fryer

De flesta gillar ohälsosamma rätter som pommes frites och nuggets, men undviker dem helst på grund av den höga fett- och oljehalten.
Med en airfryer kan du göra många av de ohälsosamma rätterna utan att behöva oroa dig för fett och kalorier.
En air fryer använder betydligt mindre olja än en vanlig ugn och kan ta bort upp till 70 % av kalorierna från feta rätter utan att påverka smak eller konsistens.

Det tar vanligtvis 15-30 minuter för en vanlig ugn att förvärmas och sedan kan själva uppvärmningen av ingredienserna ta upp till flera timmar (beroende på vad du gör).
En airfryer kan nå upp till flera hundra grader på bara några sekunder, vilket underlättar vardagen för de flesta konsumenter.

En vanlig ugn måste först använda energi för att förvärma hela ugnen och sedan lägga lång tid på att värma dina ingredienser.
Med en airfryer behöver du inte förvärma och du gör din matlagning snabbare och sparar därmed på din energiförbrukning.
I våra studier har vi sett att det är hälften så dyrt att laga mat i en airfryer som i en el- eller gasugn.

De flesta rätter som görs i en air fryer kräver mindre rengöring.
Förutom att man måste använda betydligt mindre olja så sker all uppvärmning/stekning inne i airfryern istället för att man ska steka i panna/gryta och smörja in köket med olja.

När du lagar mat i din airfryer värms luften runt maten till en hög temperatur. Detta skapar en varm och torr miljö som inte främjar bakterietillväxt. Å andra sidan, när maten tillagas i en ugn, förblir luften runt den fuktig och varm, vilket gör det till en perfekt miljö för bakterier att frodas. Därför är det mindre troligt att luftstekt mat förstörs och orsakar matförgiftning.
 

Vi har alla försökt ge en kotlett eller en sats potatis för mycket i ugnen.
Du kommer inte ha detta problem med en airfryer.
Den fördelar värmen jämnt utan att du behöver vända eller röra om dina ingredienser och behåller även fukten i dina ingredienser.
Den jämna värmen gör också att dina ingredienser behåller mer näringsämnen då de utsätts för mindre direkt värme.

Det är sällan ett nöje att behöva rengöra en ugn, och det gör också att de flesta gör det för sällan (vilket är ganska ohygieniskt).
Med en airfryer kan du bara sätta skålen i diskmaskinen, och du är nästan redo för en ny mager måltid.

De flesta air fryer har en ljudnivå på ca. 55dB (ett normalt samtal mellan 2 personer är 60dB).
Har du varit på jobbet hela dagen är det ganska behagligt att slippa stå i bruset från din spis/ugn när du lagar mat.

Många air fryer levereras med olika program utformade för olika rätter.
Det gör att du kan välja bland hundratals läckra rätter, utan att behöva tänka på hur länge ugnen behöver förvärmas, hur lång tid maten behöver ha osv.
Helt enkelt behöver du bara förbereda ingredienserna, hitta rätt program och låta din airfryer göra resten.

När det kommer till matlagning är säkerheten alltid högsta prioritet.
Ingen vill bli skadad i köket eller, ännu värre, elda.
Airfryer tillagar maten genom att cirkulera varm luft runt den (på samma sätt som en varmluftsugn).
Det betyder att det inte finns något behov av olja, vilket kan vara en stor brandrisk.
Dessutom tillagar airfryern maten jämnare än att till exempel steka i panna, vilket innebär mindre risk för brännskador.

Det finns dock många olika modeller på marknaden, så det är inte konstigt att du inte vet vad du ska välja.

Om du inte vet vilka funktioner du ska leta efter, och ännu viktigare: vilka funktioner du ska undvika, kan du enkelt sluta med att betala ett för dyrt pris och slösa bort dina pengar på en airfryer som inte uppfyller dina behov.

Därför har vi under de senaste 6 månaderna genomfört ett stort test av mer än 49 olika air fryer, från olika märken, med målet att hitta den bästa air fryer 2024.

Dessa 4 saker du bör gå efter:

Ju bättre luftcirkulationen är i en air fryer, desto mindre olja behöver du använda i dina diskar.
I vår studie fann vi att air fryer som innehåller “360 graders fläktar” kräver mycket mindre olja i maten än air fryer med normala fläktar.
Så om du vill spara extra på kalorier rekommenderar vi att du letar efter en modell med 360 graders fläkt.

Om du vill vara säker på resultat som är krispiga på utsidan men ändå saftiga och läckra på insidan, leta efter en modell som har temperaturövervakning.
Alla air fryer har inte temperaturövervakning, vilket gör att temperaturen kan fluktuera, och det resulterar i att ingredienserna antingen blir för torra eller bara inte tillräckligt knapriga.

Om airfryern är svår att rengöra kanske du inte använder den så mycket. Om du inte gillar att diska för hand, leta efter en airfryer med en diskmaskinsvänlig skål.
Vissa skålar är belagda med material som gör att de måste tvättas för hand, och om du ändå ska lägga pengar på en ny airfryer kan du lika gärna välja en modell som ger dig så lite disk som möjligt.

Vissa fritöser kräver att du ställer in tid och temperatur själv varje gång du ska laga mat. Detta kan både vara positivt (eftersom man tvingas hitta många recept på internet), men det kan också vara väldigt opraktiskt då man lätt kan ge sin mat för mycket eller för lite (om man inte har använt en airfryer tidigare) ).
Med förinställda program kan du enkelt börja göra de mest grundläggande rätterna som t.ex biff, pommes, bröd, stekta grönsaker osv.

Dessa 4 saker du bör undvika:

Eftersom air fryer är mycket populära nu, producerar många tillverkare frenetiskt, och de ignorerar säkerhetsfrågor, vilket medför risker. Därför måste du vara mycket försiktig när du köper airfryers.
Det är viktigt att komma ihåg att en airfryer är en apparat som kan nå mer än 200 grader på bara några minuter, och därför avråder vi starkt från att välja bort säkerhetsfunktioner bara för att spara några hundra kronor.

En av de stora anledningarna till att air fryer har blivit populära är att de använder betydligt mindre el än en traditionell ugn eller spis (och fläkt).

Med det sagt finns det fortfarande luftfritöser som (enligt vår uppfattning) drar alldeles för mycket kraft jämfört med hur väl de faktiskt lagar mat.

Enligt vår beräkning och rekommendation bör konsumenter välja en air fryer med en förbrukning på mindre än 1800 watt.

Trots att de air fryer air fryer generellt sett är mindre bullriga än ugnar och spisar, är det bara vettigt att välja en modell som knappt hörs.
I vår studie fann vi att det är stor skillnad mellan modellernas ljudnivå, och de som bullrar minst har oftast teknik designad för att minska buller.
En bra “tumregel” är att satsa på en air fryer som har indikerat under 70 dB i ljudnivå.

Varför vet vi inte, men i dagsläget är det väldigt stor variation i priserna på airfryers.Det finns många modeller som kan göra detsamma, men där den ena är dubbelt så dyr som den andra.

Halvvägs genom vår utredning blev jag, som före detta ingenjör, förvånad över att få reda på att de flesta betalar för mycket för en airfryer…

Jag plockade faktiskt isär flera av fritöserna, och upptäckte att många faktiskt innehåller samma delar (som fläkt, värmeelement etc.) men att det är stor skillnad i priser på grund av märke.

Som ingenjör kunde jag inte låta bli att räkna med det, och jag fick reda på att de flesta modeller från stora märken faktiskt lägger upp till 50 % över priset bara för själva märket.

Men det var en specifik air fryer som överraskade oss…

Det kommer från ett danmark företag som har fokuserat på att skapa den bästa produkten till bästa pris, istället för att ta överpris för marknadsföring och varumärke.

Det betyder att det nu finns en airfryer med alla samma delar och komponenter som de stora märkena, men till en bråkdel av priset.

Vi har utvärderat 49 Air Fryers enligt dessa 11 kriterier:

Antal olika program

Energiförbrukning

Kvalitet på material

Ljudnivå

Enkel användning

Tidsåtgång i förhållande till matlagning

Kvaliteten på maten

Värde för pengar

Rengöring

Skålstorlek

Kvalitet på interna delar och komponenter

DE 4 AIR FRYER’ERE I 2024

Under de senaste 6 månaderna har vi genomfört ett stort antal tester på över 49 olika air fryer. Dessa är de 4 bästa modellerna baserat på våra experters bedömning såväl som konsumentrecensioner:

1.png
1
14

Betygsättning

A+

Pris

2 799.00 kr

RESULTAT
97%
ENERGIFÖRBRUKNING
98%
ANVÄNDARVÄNLIG
90%
FÖRBRUKTNING AV TID
97%
KUNDNÖJDHET
98%
1.png

9.8

4.7/5

TOTALT RESULTAT

FÖRDEL

NACKDELAR

Sammanfatta

AeroFry erbjuder utan tvekan det bästa värdet för pengarna.

AeroFry har skapat en produkt som innehåller den senaste tekniken, samt de bästa och mest användbara funktionerna, utan att det behöver kosta en bondgård.

Alla rätter vi försökte göra med AeroFry blev supergoda och gjorda till perfektion (utan att vi behövde göra något annat än att trycka på 2 knappar).

Du kan se hur maten tillagas genom glasdörren utan att behöva öppna upp den. Varje gång du öppnar en air fryer för att kontrollera maten tappar du värme. Glasdörren hjälper dig verkligen att undvika det.

AeroFry använder sin unika “HeatSmart”-teknologi som kombinerar 360 graders luftcirkulation med de bästa värmeelementen och temperaturövervakning 27 gånger i minuten.

Dessutom, det fanns ingen överföring av lukt eller smaker mellan de två 4L-behållare, vilket skulle göra det till ett utmärkt verktyg för matlagning för en familj där de vuxna och barnen har olika smak, och vi behövde inte heller oroa oss för att diska eftersom skålen kan gå i diskmaskinen.

Vi var också glada över att se att AeroFry kommer med de senaste säkerhetsfunktionerna.

Prismässigt blev vi förvånade över att man kunde få en så bra airfryer för så lite pengar. AeroFrys “hemlighet” är att de är ett team av ingenjörer som har gått samman för att skapa den bästa air fryer, till bästa pris.

2-3.png
2055d5463419f2b291ec884ae87b2cb
黑色

Betygsättning

A-

Pris

5 300.00kr

RESULTAT
95%
ENERGIFÖRBRUKNING
90%
ANVÄNDARVÄNLIG
98%
FÖRBRUKTNING AV TID
91%
KUNDNÖJDHET
90%
2-3.png

9.2

4.4/5

TOTALT RESULTAT

FÖRDEL

NACKDELAR

Sammanfatta

På andra plats har vi en air fryer som vissa kanske känner till, nämligen Cosori.

Vi hade hört och läst mycket om Cosori på nätet, så vi var spännande att se om denna airfryer levde upp till marknadsföringen.

Först och främst är Cosori en riktigt bra air fryer, och det var helt klart ett tätt race mellan AeroFry och Cosori, i flera av våra testkriterier.

Cosori är inte bara vacker i sin design, den gör också riktigt god mat.

Nästan allt vi gjorde i Cosori blev supergott, och tack vare de förinställda programmen var det lätt för oss att komma igång.

Vi var dock lite upprörda över att skålstorleken var relativt liten.

En annan utmaning vi hade var att Cosori tar lite längre tid att förvärma än AeroFry.

Som ett resultat blev det en fin andraplats för Cosori i denna omgång.

3-1.png
e01581c7f739f8c592226163d768fa3
95a2cbd0ced629f9177747486c1b7d1

Betygsättning

B+

Pris

4 700.00 kr

RESULTAT
81%
ENERGIFÖRBRUKNING
78%
ANVÄNDARVÄNLIG
87%
FÖRBRUKTNING AV TID
93%
KUNDNÖJDHET
82%
3-1.png

8.7

4.2/5

TOTALT RESULTAT

FÖRDEL

NACKDELAR

Sammanfatta

Foodi XL 2-Basket Air Fryer, även kallad 6-in-1 10-Qt Air Fryer eller helt enkelt AF300UK är varumärkets nyaste och största kapacitet låda-typ air fryer. Bekvämlighet är det ultimata försäljningsargumentet för denna typ av fritös.

Ugnsluftfritöser och grillluftfritöser erbjuder inte ett sätt att skaka om dina ingredienser. Eller låt oss säga att du tar ut behållaren helt för att vända ditt protein eller dina grönsaker på ett säkert sätt.
Totalt har AF300UK sex tillagningsfunktioner – Air Fry, Air Broil, Roast, Bake, Reheat och Dehydrate.

En Start/Paus-knapp lät mig pausa tillagningen på vardera sidan av fritösen, men när maten på ena sidan var klar snabbare än jag förväntade mig, ville jag stoppa tillagningen istället för att pausa den. Lösningen var att använda funktionen Tid för att låta fritösen veta att tillagningstiden var klar. Även om det fungerade bra, var det inte uppenbart med ett ögonkast.

Tyvärr har den här varianten fortfarande ingen automatisk pausfunktion. Du måste fortfarande trycka på start/stopp-knappen för att hålla tillagningstiden synkroniserad när du tar ut korgen.

1-4.png
a6832b2e01f188fae9bd809818d95e7
cf0ee392eea96df9e7c8f79069eb42d

Betygsättning

B

Pris

4 030.00 kr

RESULTAT
79%
ENERGIFÖRBRUKNING
80%
ANVÄNDARVÄNLIG
87%
FÖRBRUKTNING AV TID
86%
KUNDNÖJDHET
79%
1-4.png

8.3

4.2/5

TOTALT RESULTAT

FÖRDEL

NACKDELAR

Sammanfatta

Airfryer HD9870 är en stor modell i korgstil med en kapacitet på 7 liter. Dessutom kommer den med innovativ fettreducerande teknik som samlar upp överflödigt fett som frigörs under tillagningen och separerar det från din mat.

Dess tillagningsfunktioner inkluderar luftfry, stek, grill, bakning och uppvärmning. Experter fann att den fungerar bra som en fritös och är bra på att steka hela kycklingar, såväl som att laga upp till 2 pund pommes frites i en enda sats.

Den mest smärtsamma delen av att äga HD9870 är att hålla den ren. Ärligt talat, om vi bara kokade några nuggets eller något som inte var alltför rörigt, lät vi bara smulorna stanna i pannan och lämna dem att rengöras till nästa gång. Vi föreställer oss att om du använder en diskmaskin, skulle sysslan vara mycket mindre jobbig.

Ett annat problem var att teflonbeläggningen på korgen och pannan var lätt att skrapa bort i våra hållbarhetstester, och vi märkte tecken på slitage efter testning.

Vi märkte också ett problem med rökning. Endast ett fåtal andra fritöser hade några problem med att producera rök under matlagning, men HD9870 var som en skorsten under vårt bacontest.

Vårt bästa val

6

Aerofry- Den bästa airfryer i 2024 års test

Recension:

Om du letar efter den största valutan för pengarna är AeroFry Air Fryer svår att slå. 

Direkt ur lådan uppskattade vi dess robusta, solida känsla, och den eleganta svarta finishen gör att det ser ut som om det kommer direkt från ett professionellt kök.

Under våra tester fann vi denna airfryer tillagad med mer kraft än de andra, och levererar krispig, jämnt tillagad mat varje gång. Både korg och bricka tål diskmaskin och är lätta att rengöra, även om du väljer att handdiska.

AeroFry har skapat en produkt som innehåller den senaste tekniken, samt de bästa och mest användbara funktionerna, kommer att vara tacksamma för detta danmark märke.

woman2.webp

How do we rate?

This score is based on four key metrics – extensive testing, utility level, customer feedback, and brand reputation. We set extraordinarily high testing standards for our readers, so you can have complete confidence in our recommendations.

230,000+

We are a free online resource that strives to offer helpful content and comparison features to our visitors. We accept advertising compensation from companies that appear on the site, which impacts the location and order in which brands (and/or their products) are presented, and also impacts the score that is assigned to it. Company listings on this page DO NOT imply endorsement. We do not feature all providers on the market. Except as expressly set forth in our Terms of Use, all representations and warranties regarding the information presented on this page are disclaimed. The information, including pricing, which appears on this site is subject to change at any time.